Elérhetőségek

Szent Kereszt Lelkészség - Kálvária, Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Karmelita u. 1.
Telefon (az iroda nyitvatartási idejében):
+36-30/961-6737
Telefon (sürgős esetben):
+36-30/993-2964
Iroda nyitvatartási ideje: Hétfőn, Szerdán, Pénteken: 15:30-tól 17:30-ig
E-mail:
kalvaria.szombathely@gmail.com
horvath.jozsef@martineum.hu
Bankszámlaszám

Bankszámlaszám

Bankszámlaszám: CIB Bank: 11100805-18884643-36000001

Postacím: 9701 Szombathely, Pf 21Közösségeink

51.sz. Sík Sándor cserkészcsapat

51.sz. Sík Sándor cserkészcsapat

Képek a keszthelyi cserkészkirándulásról
Élménybeszámoló a keszthelyi cserkészkirándulásról

Ettől kezdve -1944 kivételével- minden évben táborba szállt a csapat, s a csapatmunka mellett derekasan kivette a részét mind a kerület, mind a Szövetség által szervezett megmozdulásokon.
1942-ben például a délvidéken volt mozgótábor. Ebben az évben az iskolát átalakították hadikórházzá, így a csapat elvesztette otthonát. Egyúttal az iskola is kivetett sorsú lett, egészen az 1949-es megszűnéséig. A háború befejezése után új lendületet vett a cserkészmunka. 1946 júliusában már volt nyári nagytábor, majd ez év őszén, a rovercserkészekre alapozva megalakult a Balassi Bálint regősőrs. Az 1948 áprilisában felszámolt cserkészmozgalom csapatbeli utolsó megmozdulása 1948 augusztusában volt, közel 900 km-es kerékpáros mozgótábor formájában, 16 napon keresztül.
A Figyelő Cserkészcsapat 1948. évi felszámolása után 41 évvel kezdett szerveződni a Kálvária egyházközösség kebelében a Sík Sándor cserkészcsapat, melynek 51-es száma őrzi a régi Faludi Gimnázium nagymúltú és sikerekben gazdag Figyelő csapatának emlékét.
A Fenntartó Testületet Horváth József atya 1990. november 2-án kérte fel, elnöke Halmágyi Miklós, az 51-es Figyelő öregcserkésze lett. Az ő ötlete volt az 51-es szám, a Figyelő csapat szellemi örökségének átvétele. Az újjáalakulás utáni első csapatparancsnok Hamza István lett. A toborzás november végén indult. Vegyes csapat alakult a hívő közösség gyermekeiből. Az első lány rajparancsnok Kovács Andrea, fiú rajparancsnok Varga Tibor volt.
A Kálvárián 1990 óta működik ilyen formában a cserkészcsapat. Akkor, az országban szinte elsőként alakult meg a csapat, és 77-en tettek cserkészfogadalmat. Cserkészközösségünk azóta is egyre nő, mára már az alapító tagok gyermekei is itt cserkészkednek. A csapat parancsnokságát Simonné Pungor Mária vette át 1999-ben. 14 éven keresztül szolgálta jóban, s rosszban a csapatunkat, ma a kiscserkészeket vezeti.
A cserkészcsapat a Kálvária templom közössége, a cserkésszülők és a Szombathelyi Egyházmegye támogatásával és segítségével épített magának otthont a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán. Az épület raktárrészében tároljuk a nyári táborok eszközeit, a másik teremben pedig a közös programok egy részét, és az őrsi foglalkozásokat tartjuk.
Az utóbbi években több parancsnokváltás is volt. Simonné Pungor Mária cserkésztiszt 2013-ban átadta a tisztséget dr. Magyar Balázsnak, helyettese Horváth Péter lett.
2015-ben újabb váltásra került sor, azóta Horváth Márton cserkészsegédtiszt a csapat parancsnoka, helyettese Tóth Klára csst..
A csapat a III. Nyugat-magyarországi cserkészkerület legtöbb aktív taggal bíró csapata, szinte egészét a lelkészségre járó gyerekek adják, s ez egy fontos közösség a fiatalok életében. A csapattagok a cserkész programokon kívül is sok időt töltenek együtt és a templom életébe is aktívan bekapcsolódnak.
Minden hónap második vasárnapján a 11 órás mise cserkész mise, ezen a csapat tagjai cserkészegyenruhában ministrálnak.
Az őrsi foglalkozások hetente, két hetente zajlanak a csapatotthonban és a templom oratóriumában. A csapat életében kiemelkedő esemény minden évben a nyári nomád tábor. Több mint egy hetet tölt együtt ilyenkor a csapat apraja nagyja (kb. 70-80 cserkész), a város nyüzsgő zajából kiszakadva a természet közelségében játékokkal, akadályversenyekkel, a cserkésztudás gyakorlati próbálgatásával telik az idő.
Az év során fontos eseményeink közé tartozik a Cserkészbál, a Kelemen-nap, valamint a téli tábor és a különböző korosztályos programok: túrák, lelki- és sportprogramok.
Jelenleg, a kiscserkészekkel együtt mintegy száz tagja van a csapatunknak. Felelősen gondoskodunk az utánpótlásról, a cserkésztisztek és őrsvezetők képzéséről is.

A csapat mai vezetősége:
Csapatparancsnok: Horváth Márton csst.
Csapatparancsnok helyettes: Tóth Klára csst.
Kiscserkész rajvezető: Simonné Pungor Mária cst.
Cserkész rajvezető: Szabó Júlia
Kósza rajvezető: Horváth László
Vándor rajvezető: dr. Lorencz Péter

Facebook oldal: https://www.facebook.com/51siksandor/
Csapat honlapja: http://www.51siksandor.hu/
Vissza az előző oldalra!
Szent Kereszt Lelkészség - Kálvária, Szombathely - Magyar