Elérhetőségek

Szent Kereszt Lelkészség - Kálvária, Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Karmelita u. 1.
Telefon (az iroda nyitvatartási idejében):
+36-30/961-6737
Telefon (sürgős esetben):
+36-30/993-2964
Iroda nyitvatartási ideje: Hétfőn, Szerdán, Pénteken: 15:30-tól 17:30-ig
E-mail:
kalvaria.szombathely@gmail.com
horvath.jozsef@martineum.hu
Bankszámlaszám

Bankszámlaszám

Bankszámlaszám: CIB Bank: 11100805-18884643-36000001

Postacím: 9701 Szombathely, Pf 21Irodai ügyintézés

Szentségi házasság

Szentségi házasság

Mindazoknak, akik templomi esküvőt kívánnak tartani, a Lelkészség irodáját kell felkeresni hivatali időben. Itt tájékoztatást kapnak minden, a házasságkötéssel kapcsolatos teendőről.

A házasságkötés ügyében azt a plébániát kell felkeresni, ahova a jegyesek területileg tartoznak. Más plébánia területén lakó jegyesek jelentkezését csak akkor lehet elfogadni, ha a saját plébániájukról un. HÁZASSÁGI ELBOCSÁTÓT hoztak.

A jegyesek a jelentkezéskor hozzák magukkal a 3 hónapnál nem régebben kiállított KERESZTELÉSI BIZONYITVÁNYUKAT. Ha abban a templom keresztelték meg őket, ahol szentségi házasságot kötnek, nem kell keresztelési igazolást hozni. A keresztelési bizonyítvány igazolja, hogy a házasulandó fél részesült a keresztség szentségében, tehát katolikus, másrészt, hogy szabad állapotú.

Vegyesvallás esetén (pl. katolikus – evangélikus, katolikus református) felmentést kell kérni a vegyesvallás akadálya alól. Ezt a Lelkészségen intézik.

Megkeresztelt és meg nem keresztelt esetében az egyházmegye püspöke adhat felmentést a valláskülönbség akadálya alól.

Lehetőség van arra, hogy vegyesvallás esetén más felekezet templomában kössék meg a házasságukat, ill. más felekezet lelkésze is közreműködhet a katolikus templomban a házasságkötés szertartásában.

A házasságkötés előtt az előírásoknak megfelelően jegyesbeszélgetésekre hívjuk a feleket, ahol tájékoztatást kapnak a szentségi házasság katolikus tanításáról és a gyakorlati tudnivalókról. A házasságkötés előtt, ha lehet, a tanúkkal együtt helyszíni próba tartunk.

Az esküvő történhet szentmise keretében is. Ez ünnepélyesebbé teszi a szent cselekményt, ugyanakkor, ha szombaton a délután második felében van, vasárnap előesti misének is számít.

A katolikus egyház előírása szerint a szentségi házasságkötést csak szakrális térben (megszentelt térben, pl. a templomban) lehet tartani. Az egyre inkább elterjedt szabadtéri esküvőkön katolikus lelkipásztor nem működhet közre.

Az oltár díszítése, ha eltér a meglévőtől, a jegyesek a díszítésről saját költségükön gondoskodjanak, de be kell tartani a díszítésre vonatkozó szabályokat. Pl. Nagy méretű virágtálat csak az oltár elé lehet tenni, az oltárra pedig kicsit, hogy ne takarjon.

Szeretnénk, ha úgy az ifjú házasok, mint a jelenlévők számára a szentségi házasságkötés maradandó élmény legyen.

A Szent Kereszt Lelkészséghez (Kálvária) tartozó utcák jegyzéke és a házasságkötés szertartása alább tölthető le.

Csatolt fájl(ok)Vissza az előző oldalra!
Szent Kereszt Lelkészség - Kálvária, Szombathely - Magyar