Elérhetőségek

Szent Kereszt Lelkészség - Kálvária, Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Karmelita u. 1.
Telefon (az iroda nyitvatartási idejében):
+36-30/961-6737
Telefon (sürgős esetben):
+36-30/993-2964
Iroda nyitvatartási ideje: Hétfőn, Szerdán, Pénteken: 15:30-tól 17:30-ig
E-mail:
kalvaria.szombathely@gmail.com
horvath.jozsef@martineum.hu
Bankszámlaszám

Bankszámlaszám

Bankszámlaszám: CIB Bank: 11100805-18884643-36000001

Postacím: 9701 Szombathely, Pf 21Irodai ügyintézés

Keresztelés

Keresztelés

Mi a keresztség szentsége?

Az első és legszükségesebb szentség, amely megszabadít az eredeti bűntől és megadja a megszentelő kegyelmet. A megkeresztelt Isten gyermeke, Krisztus titokzatos testének, az egyháznak tagjai, a Szentlélek temploma, és Isten országának örököse lesz. Ez pontosan mit jelent, és milyen kötelezettségekkel jár, arról a szülők és a keresztszülők a felkészítő beszélgetések során tájékoztatást kapnak.

Ki keresztelhet?

A keresztség szentségének kiszolgáltatása a területileg illetékes plébános joga és kötelessége. Más plébánia papja csak akkor keresztelhet, ha erre a helyi plébánostól engedélyt kapott.

Ki keresztelkedhet meg?

Csak hívő embert szabad megkeresztelni. Felnőtt keresztelés esetében alapos, legalább egy éves előkészület szükséges. A szentséget csak élő hitre szabad kiszolgáltatni. Meg kell ismerni a katolikus hitet és erkölcsöt. A kisgyermekeket a szülők hitére szabad megkeresztelni.

Ki kérheti a keresztség szentségének a felvételét?

Felnőtt esetében ő maga, a gyermek esetében legalább egyik szülőnek kell kérni, de a másiknak félnek is kell, hogy tudomása legyen róla. A kisgyermek kereszteléskor ui. megígérik a keresztelendő vallásos nevelését, amiért csak a szülő vállalhat felelősséget.

Mi a teendő, ha valaki nem a saját plébániáján keresztelteti meg a gyermeket?

Minden plébános a saját területén élő hívekért felelős. A más plébániáról hozott gyermeket csak akkor keresztelheti meg, ha a területileg illetékes plébános, az erre rendszeresített nyomtatványon engedélyt adott.

Mi a keresztszülő feladata?

Segítse a szülőket a gyermek nevelésében, főleg vallási vonatkozásban. Az élete legyen a gyermek számára követendő és követhető minta. Éppen ezért a keresztszülői tisztség vállalása felelősséggel jár.

Ki lehet keresztszülő?

Aki vállalja a keresztszülői tisztséggel kapcsolatos feladatokat. Erről neki a szertartás

folyamán nyilatkozni kell. Ő maga is meg van keresztelve, volt elsőáldozó, bérmálkozó, hitét gyakorolja, amennyiben házas, szentségi házasságot kötött és a gyermekeit vallásosan neveli. Tevékeny tagja az egyházközségének, hitét gyakorolja, egyházát anyagilag is rendszeresen (egyházközségi hozzájárulás) támogatja.

Ha más plébániáról hívnak keresztszülőt, mivel minden lelkipásztor a saját területén élő hívekért felelős, a saját plébániájáról hozzájárulást kell kérnie.

Hol kell jelentkezni a keresztelésre?

Mindenkinek a saját plébániáján kell. Ha valaki más plébánián akarja megkereszteltetni a gyermeket, a saját plébánosától ehhez hozzájárulást kell kérnie.

Felkészítés a keresztelésre

A keresztelést idejében, legkevesebb egy hónappal korábban a keresztelés előtt, személyesen kell bejelenteni azon a plébánián, ahol a gyermeket kereszteltetni akarják. A keresztelés előtt a szülők és a keresztszülőknek felkészítő beszélgetésen kell részt venni, ahol ismertetik a kereszteléssel kapcsolatos teendőket, valamint tájékoztatást adnak arról, hogy a katolikus egyház tanítása szerint mit jelent a keresztelés.

Miről kell a szülőknek, ill. a keresztszülőnek gondoskodni?

Keresztelési gyertyáról és keresztelési ingecskéről. E két szimbólum jelentését a keresztelési előkészítőn ismertetik. Mindkettőt meg kell őrizni, mint keresztelési emléket.

A keresztelés rendes ideje a Kálvária templomban?

Keresztelést szombati napokon végzünk. Téli időszámítás szerint délután 15.30 kor, nyári időszámítás szerint délután 16.30-kor. Indokolt esetben, más időpontban is lehet kérni a keresztelés szentségének a kiszolgáltatását.

Csatolt fájl(ok)Vissza az előző oldalra!
Szent Kereszt Lelkészség - Kálvária, Szombathely - Magyar